Tipuri orientare borne:

  • Bornă normală: La aceste baterii, borna pozitivă este situată, în general, pe partea dreaptă când fața bateriei este orientată către tine.
  • Bornă inversă: Pentru bateriile cu bornă inversă, borna pozitivă se află pe partea stângă, având fața bateriei orientată către tine.

polaritate-baterii


Orientarea corectă și interpretarea poziției bornelor

Este crucial să înțelegi că orientarea bornelor trebuie evaluată cu fața bateriei îndreptată către tine, adică partea bateriei unde bornele sunt vizibile și accesibile direct. Dacă bateria este cu spatele la tine, poziția bornelor poate părea inversată. Această percepție în oglindă poate duce la confuzii, fiind important să verifici întotdeauna bateria din perspectiva corectă.

În exemplul următor borna pozitivă (+) pare a fi situată în partea dreaptă, însă bateria este cu spatele la noi. Daca o întoarcem, borna pozitivă va ajunge în stanga, deci bateria este cu borna inversă.

polaritate-baterii


Ordinea corectă de cuplare și decuplare a bornelor

La montarea sau demontarea bateriei, ordinea de conectare și deconectare a bornelor este esențială pentru siguranța ta și a vehiculului:

La montare:

  1. Conectează întâi borna pozitivă (+) a bateriei.
  2. Apoi, conectează borna negativă (-).

La demontare:

  1. Decuplează prima dată borna negativă (-).
  2. Urmează cu decuplarea bornei pozitive (+).

Alegerea și manipularea corectă a bateriei auto sunt vitale pentru performanța și siguranța vehiculului tău. Verifică întotdeauna manualul producătorului pentru specificații și urmează procedurile de siguranță atunci când manevrezi baterii auto.

Apelează